Tutorial Mahjong Solitaire

Mahjong Solitaire, dispunerea Broască țestoasă

În acest tutorial, vei încerca să rezolvi pas cu pas un joc de Mahjong. Din păcate, întregul joc ar fi prea lung, așa că vom lua în considerare doar primii 10 pași. Acest lucru ar trebui să introducă un jucător începător în mișcări și în strategia de bază.

Tutorial

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 1

Acesta este aspectul inițial al unei stive de piese Mahjong. Această dispunere asemănătoare cu o piramidă este numită "Broască țestoasă" datorită picioarelor și cozii vizibile și a asemănării piramidei cu carapacea broaștei țestoase. Există multe dispuneri de Mahjong, dar Broasca țestoasă este cea mai populară și poate fi găsită ca o dispunere implicită în majoritatea jocurilor de Mahjong Solitaire.

O strategie bună pentru început este să elimini piesele de deasupra piramidei și de la capătul picioarelor, cozii sau capului Broaștei țestoase. Acest lucru se datorează faptului că eliminarea acestor piese face accesibile multe alte piese. În acest caz, ai noroc pentru că poți vedea o piesă Dragon Verde deasupra carapacei Broaștei țestoase și la capătul cozii sale. Aceste două piese sunt marcate cu roșu. Mai există și alte două piese Dragon Verde marcate cu albastru. Acestea, însă, nu pot fi eliminate, deoarece sunt blocate de alte piese din stânga și din dreapta. Prin urmare, pentru prima mișcare elimină cele două piese Dragon Verde încercuite cu roșu.

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 2

Eliminarea piesei Dragon Verde de la capătul cozii Broaștei țestoase face accesibilă pentru eliminare o piesă Vânt de Sud (încercuită cu roșu). Potrivește-o cu o altă piesă Vânt de Sud încercuită cu roșu. De ce nu cu cea încercuită cu albastru? Pentru că eliminarea piesei încercuită cu albastru nu va face accesibile alte piese pentru eliminare. Însă, eliminarea piesei încercuită cu roșu va face accesibilă piesa 8 de Caracter. A patra piesă Vânt de Sud este și ea vizibilă pe tabla de joc, încercuită cu mov. Această piesă nu poate fi eliminată în acest moment, deoarece este blocată între Vântul de Nord și piesa 6 de Bambus.

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 3

Acum sunt accesibile patru piese corespondente: cele patru piese 2 de Caracter pot fi eliminate în același timp. Ori de câte ori întâlnești o situație în care patru piese corespondente pot fi eliminate, o poți face fără ezitare. Dacă ai doar două sau trei piese corespondente accesibile, ar trebui să te gândești cu atenție la ordinea în care le elimini, deoarece eliminarea pieselor în ordinea greșită te poate bloca. Cu toate acestea, dacă ai patru piese accesibile, ordinea nu contează, deoarece ele se elimină toate în același timp.

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 4

Aici poți vedea patru piese 4 de Cerc. Două dintre ele, încercuite cu albastru, nu sunt accesibile, deoarece sunt blocate în ambele părți. Cu toate acestea, cele două încercuite cu roșu sunt accesibile, deoarece nu sunt blocate în partea stângă. Amintește-ți că este bine să începi prin a elimina capul Broaștei țestoase. Prin urmare, elimină cele două piese 4 de Cerc încercuite cu roșu.

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 5

Următorul pas este să elimini cele două piese 4 de Bambus de la picioarele Broaștei țestoase. Eliminarea pieselor din rândurile cele mai lungi este întotdeauna o strategie bună. Acest lucru se datorează faptului că cu cât un rând este mai lung, cu atât șansele sunt mai mari ca unele piese să fie blocate în interiorul acestuia.

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 6

Ai din nou patru piese corespondente accesibile pentru eliminare. De data aceasta, acestea sunt cele patru piese 3 de Cerc încercuite cu roșu în imagine. Așa cum am menționat anterior, atunci când toate cele patru piese sunt accesibile pentru eliminare, poți face acest lucru în siguranță, deoarece nu există posibilitatea de a greși ordinea de eliminare. De aceea, elimină imediat toate cele patru piese 3 de Cerc.

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 7

Poți vedea trei piese 1 de Caracter pe tablă. Una dintre ele – cea încercuită cu albastru – nu este accesibilă, fiind blocată în rândul de jos. Celelalte două piese 1 de Caracter sunt în rândul de sus, iar a patra piesă nu este luată în considerare, aflându-se probabil undeva sub carapacea Țestoasei. Într-o astfel de situație, eliminarea celor două piese 1 de Caracter accesibile poate fi o idee bună, deoarece blochează multe piese într-unul dintre cele mai lungi rânduri. Eliminarea rândurilor lungi ar trebui să fie una dintre prioritățile principale în timpul jocului.

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 8

Acum poți vedea patru piese 3 de Caracter pe tablă. Două dintre ele nu sunt accesibile, iar celelalte două, încercuite cu roșu, pot fi eliminate. Observă că există două piese 3 de Caracter una lângă cealaltă: una încercuită cu albastru și cealaltă cu roșu. Aceasta este o situație periculoasă, deoarece, atunci când două piese corespondente se află una lângă altă, șansele de a rămâne blocat sunt foarte mari. Acest lucru se poate întâmpla dacă elimini celelalte două piese, care nu sunt vecine. Apoi, pentru a elimina cele două piese aflate una lângă alta, trebuie să elimini toate piesele din stânga și din dreapta lor. Acest lucru poate fi uneori dificil sau chiar imposibil.

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 9

Pentru mișcarea finală a acestui tutorial, vei decide pe care dintre piesele 7 de Caracter să le elimini. Poți observa că una dintre ele, cea încercuită cu violet, nu este accesibilă. Din celelalte trei, una se află în partea de sus a stivei, una în stratul inferior și una (încercuită cu albastru) se află undeva în mijloc. Alege cele două piese încercuite cu roșu. De ce? Piesa din partea de sus este cea mai importantă și ar trebui eliminată rapid, deoarece dezmembrarea părții superioare îți va permite să accesezi multe piese ascunse dedesubt. Piesa din partea de jos face accesibilă o altă piesă: Anotimp de Iarnă. Pe de altă parte, piesa încercuită cu albastru nu va face accesibile imediat alte piese după eliminarea sa. Piesa ascunsă sub ea va fi accesibilă doar după ce cele trei piese din stânga ei sunt eliminate. Prin urmare, recompensa imediată pare mult mai mare dacă elimini cele două piese încercuite cu roșu.

Tutorial Mahjong Solitaire, pasul 10

Acesta este ultimul pas a tutorialului. Ce mutare ar trebui să faci în continuare? O posibilitate ar fi să elimini cele două piese 8 de Cerc: una este în partea de sus a stivei, iar cealaltă este mult în stânga, blocând un rând foarte lung de piese. O altă mutare posibilă ar fi să elimini piesele Crizantemă și Bambus sau cele două piese 8 de Caracter, deoarece ar ajuta la dezmembrarea vârfului piramidei. Există și alte mutări posibile. De exemplu, poți elimina piesele 3 de Bambus, 1 de Cerc, piesele Anotimp de Primăvară și Anotimp de Iarnă sau piesele 9 de Cerc. Cu toate acestea, probabil nu sunt la fel de bune ca mutările menționate anterior. Poți observa alte posibile mutări?

Resurse suplimentare

Poți citi mai multe despre cum să joci Mahjong Solitaire pe Cum se joacă.

De asemenea, poți viziona un videoclip pe YouTube: