Site-ul web pe care îl vizitezi include Mahjong Solitaire, o versiune a jocului Mahjong care poate fi jucată de un singur jucător. Cu toate acestea, acest joc pentru un jucător unic provine dintr-un joc chinezesc vechi, care este de obicei jucat de patru jucători. Jocul este similar cu Remi, dar în loc de cărți, se joacă cu 144 de piese care seamănă cu niște piese de domino. Față de piesele de domino și asemănându-se mai mult cu cărțile, piesele de Mahjong sunt împărțite în familii și câteva alte grupuri: dragoni, vânturi, flori și anotimpuri. Mahjong tradițional poate fi jucat doar pentru divertisment sau ca joc de noroc. Piesele jocului pot fi folosite și pentru a ghici viitorul, la fel ca și cărțile Tarot.
Jocul este popular în întreaga lume, în numeroase țări organizându-se competiții de Mahjong. Fiecare țară are propriile reguli, astfel încât jucătorii joacă diferit în funcție de locație: China, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite etc.
Pentru a începe jocul, jucătorii au nevoie de două zaruri obișnuite (cu șase fețe) și, opțional, suporturi pentru piese pentru fiecare jucător, astfel încât jucătorii să nu-și vadă piesele reciproc. După cum am menționat mai sus, piesele jocului sunt împărțite în familii și alte grupuri. Unul dintre grupuri este format din patru Vânturi: Vântul de Est, Vântul de Vest, Vântul de Nord și Vântul de Sud. La începutul jocului, trebuie pregătite cele patru piese de Vânt, iar jucătorii extrag fiecare câte o piesă. Jucătorul care are piesa Vântului de Est alege unde se așează la masă. Jucătorul cu piesa Vântului de Vest se așează în partea opusă a mesei, iar jucătorii cu piesa Vântului de Sud și piesa Vântului de Nord se așează la dreapta și, respectiv, la stânga jucătorului care deține piesa Vântului de Est. Acest lucru poate fi confuz deoarece diferă de aranjamentul direcțiilor geografice. Jucătorul care are piesa Vântului de Est este privilegiat în timpul jocului. Cu toate acestea, după fiecare rundă, desemnarea Vântului de Est se mută în sensul invers acelor de ceasornic, iar jucătorul care a avut piesa Vântului de Sud va primi Vântul de Est. Jocul nu se poate încheia decât după ce toți jucătorii au avut ocazia să dețină piesa Vântul de Est cel puțin o dată – altfel, jocul nu ar fi corect.
După ce jucătorii și-au luat locurile, piesele sunt amestecate, iar fiecare jucător extrage 36 de piese și le folosește pentru a construi un zid de 18 piese pe lungime și 2 piese pe înălțime. Aceste ziduri sunt apoi conectate pentru a forma un zid în formă de pătrat, numit și Marele Zid Chinezesc. Apoi, jucătorul Vântului de Est aruncă zarurile pentru a determina cine este persoana care va sparge zidul. Această persoană, la rândul său, aruncă din nou zarurile pentru a determina locul în care se va face spargerea în zid și scoate două piese din această locație, plasându-le pe zid în apropiere. Zidul este apoi parțial demontat, începând de la gaura proaspăt creată, iar fiecare jucător primește 13 piese, cu excepția jucătorului Vântului de Est, care primește 14 piese. Dacă un jucător are oricare dintre piesele cu anotimpuri sau flori, le plasează imediat în fața lor și iau același număr de piese din zid.
Jucătorii își schimbă în mod continuu piesele prin a le pune pe masă și prin a extrage din rezerva lăsată de ceilalți jucători sau din zid. Regulile precise despre modul în care se desfășoară acest schimb sunt complexe și poți citi mai multe despre ele pe Wikihow (în limba engleză).
Scopul jocului este de a aduna o combinație de perechi, triplete sau cvadruplete de piese identice sau de piese consecutive din aceeași familie. Cine reușește acest lucru primul, spune "Mahjong!" și partida se încheie. Apoi se calculează punctele, diverse combinații de piese primind puncte. De exemplu, trei sau patru piese identice sau o secvență de trei piese din aceeași familie primesc un anumit număr de puncte. Jucătorul care a spus "Mahjong" primește de la fiecare jucător numărul de puncte pe care el însuși le-a obținut pentru combinațiile sale. Fiecare jucător acordă celorlalți jucători diferența în puncte dintre scorurile lor, cu excepția jucătorului Vântului de Est, care acordă și primește dublu întotdeauna.
Tutorial Video
Aici poți urmări un ghid rapid despre cum să joci Mahjong tradițional (în limba engleză):
Aici poți urmări un tutorial mai lung (în limba engleză):
Și aici poți urmări cum joacă jucătorii profesioniști:
Pot juca Mahjong online?
Da. Există organizații care oferă jocuri online. Din păcate, nu este ușor să le găsești pentru că atunci când cauți "Mahjong" pe Google, îți sunt returnate aproape exclusiv rezultate despre Mahjong Solitaire. În schimb, poate fi mai bine să cauți "Mah jongg". Oricum, iată câteva linkuri care te vor ajuta să îți începi aventura online cu Mahjong tradițional (din păcate, majoritatea se referă la site-uri în limba engleză):
- Jocul Oficial pe Internet al Ligii Naționale de Mah Jongg
- Iubesc Mahj
- Mah Jongg Real
- Timpul Pentru Mahjong
- Prieteni Mahjong Online
Pot juca Mahjong în persoană?
Da. Trebuie doar să găsești online o comunitate potrivită. De exemplu, caută forumuri unde poți găsi persoane dispuse să se întâlnească și să joace. Iată câteva linkuri care ar putea fi utile:
- ForumBoardGames.ro
- Asociația Europeană de Mahjong
- Mah Jong @ meetup.com
- Mahjongg @ meetup.com
- Unde este comunitatea mea online Mahjong? (Locuri unde poți juca)
- Grupuri Mah Jongg
- Comunitatea Mahjong @ facebook.com
- Mah Jongg, Atât! @ facebook.com
- Rețeaua Mah Jongg @ facebook.com
Succes!